lauantai 26. toukokuuta 2012

Patonkia ja jätskiä!

Minun on jo pitkän aikaa pitänyt kokeilla leipoa patonkia ja nytpä oli sitten hyvä sauma leipoa sitä kun tuli vieraita illanviettoon. Aivan ihanaa oli kotitekoinen patonki! Rapeaa päältä ja pehmeää sisältä, mums!

Sittenpä tein myös ihan homemade jätskiä! TOSI hyvää! Vieraat oikein nuolivat lautaset ja allekirjoitan myös itsekin sillä herkuista lempparini on jäätelö :) Jäätelön tein ilman mitään erityistä jäätelökonetta, ihan turhia sellaiset. Jäätelöä tehtiin jo ennen kuin pakastimiakaan oli keksitty! Itsetehty jäätelö on tosi hyvää, lisäaineetonta, halpaa ja helppoa!
Tein jäätelön kaveriksi myös raparperi tarte tatinin, joka olikin sesongin mukaista ja niillä ennakkoluuloisillakaan henkilöilä ei ollu kyllä maistaessa mitään nokan koputtamista! Laitan varmasti myöhemmin siitäkin ohjeen!

Nautitaan kesästä!



Tsekatkaa mun muumilautanen <3

 Vanilja jäätelö

3dl kuohukermaa
2 keltuaista
55g sokeria
1 vaniljatanko

1. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kattilaan.  Lisää kattilaan myös tanko. Kiehauta kerma kattilassa. Anna jäähtyä puoli tuntia.

2. Vaahdota keltuaiset ja sokeri. Lisää keltuaisseokseen jäähtynyt kerma koko ajan sekoittaen. Kaada seos puhtaaseen kattilaan ja sekoita miedolla lämmöllä n.10-15 minuuttia kunnes seos sakenee. Älä kiehauta, ettei seos juoksetu! Anna jäähtyä.

3. Kaada seos rasiaan ja laita pakastimeen. Pakasta 1-2 tuntia. Kun seoksen reunat alkavat jäätyä sekoita jäätelö kokonaa ja pakasta. Sekoita pari kertaa pakastamisen aikana.



Ranskalainen patonki

(4 patonkia)

Esitaikina:
500g puolikarkeita vehnäjauhoja
3,5dl kylmää vettä
1,5tl suolaa

Hiivaliuos:
0,5dl vettä
10g tuorehiivaa

1. Sekoita jauhot, vesi ja suola kulhossa. Vaivaa yleiskoneella n.5 minuuttia. Peitä kulho kostealla liinalla ja laita jääkaappiin 8-12 tunniksi.

2. Sekoita hiivaliuoksen aineet kulhossa, Lisää seos kylmän taikinan joukkooon. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10-15 minuuttia (käsin 20 minuuttia), kunnes taikina on kimmoisaa, mutta pehmeää ja irtoilee kulhon reunoista.

3. Peitä kulho kostealla liinalla ja kohota huoneenlämmössä n. 2 tuntia.

4. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle ja painele taikinasta ilmakuplat. Jaa taikina neljään palaan. Taputtele taikinapalat n.30cm pituisiksi ja 8-10cm levyisiksi, Taita pitkältä sivulta taikina puoleen väliin taikinalevyä. Käännä toinen pitkä sivu käännetyn taikinan päälle. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota kostean leivinliinan alla 45 minuuttia.

5. Lämmitä 230-asteeseen. Vedä patonkien pintaan muutamia viiltoja veitsellä. Aseta uunin pohjalle laakeaan vesiastiaan vettä tai suihkauta vesipullosta vettä uuniin. Nosta pelti uuniin ja paista 18-20 minuuttia kunnes patongit ovat kauniin ruskeita ja kuori rapea.

Ei kommentteja: