keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Jouluiset leivät


Lisää jouluisia leipomuksia! Tällä kertaa jotain ei-niin-makeaa. Tein jouluksi kahta erilaista leipää, joista kaksi meni lahjaksi isovanhemmille ja kolmas naapureille ja yksi jäi meille kotiin. Isovanhemmilleni tein pähkinäistä juhlaleipää ja toinen leipä oli vuokaleipää, Pähkinäistä leipää en päässyt maistamaan, sillä ne menivät lahjaksi, mutta kotiimme jäänyt leipä oli aivan ihanan makuista ja se meni heti kaupaksi joulupöydässä.

Tein leipätaikinat päivää ennen aattoa valmiiksi ja laitoin ne yöksi jääkaappiin. Aamulla otin ne jääkaapista hyvissä ajoin lämpiämään ja myöhemmin heitin leipävuokiin ja annoin kohota hetken aikaa. On todella kätevää tehdä taikina päivää ennen ja laittaa vain jääkaappin odottamaan, sillä se ei vaikuta makuun. Teen aina sämpylä- ja pullataikinat valmiiksi jääkaappiin, sillä se helpottaa leipomista kun taikina on hieman jähmeämpää eikä tartu niin paljon sormiin.





Vuokaleipä

Pähkinäinen juhlaleipä




Vuokaleipä


Pähkinäinen juhlaleipä (2kpl)

2,5dl kaljamaltaita
3,5dl vettä
5dl rasvatonta piimää
50g hiivaa
2dl fariinisokeria
3tl suolaa
14dl vehnäjauhoja
100g voita
200g hasselpähkinöitä
200g kuivattuja aprikooseja (en laittanut)

Sekoita maltaat kiehuvaan veteen. Anna kiehua n.5 minuuttia. Kaada kulhoon ja lisää piimä. Lisää kädenlämpöiseen piimä-mallasseokseen hiiva, sokeri ja suola. Alusta noin litra jauhoista kahdessa erässä lisäten. Vaivaa taikinaa että siihen tulee sitkoa.

Lisää pehmeä voi, karkeasti rouhitut pähkinät ja hienonnetut hedelmät. Vaivaa tasaiseksi ja lisää loput jauhoista. 

Jaa taikina kahteen leipävuokaan ja ripottele päälle vehnäjauhoja. Peitä leivinliinalla ja kohota 40 minuuttia

Paista 175-asteessa uunin alaosassa noin 40 minuuttia




Vuokalimppu (2kpl)

6dl piimää
1,5dl kaurahiutaleita
60g kaljamaltaita
50g hiivaa
1,5dl omenahilloa
1dl siirappia
3/4 rkl suolaa
3dl ruisjauhoja
7dl vehnäjauhoja

Kiehauta piimä kattilassa (älä pelästy kun piimän koostumus muuttuu). Kaada piimä kulhoon ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva, hillo, siirappi sekä suola.

Lisää ruis- ja vehnäjauhot vähitellen vaivaten. Peitä kulho liinalla ja kohota tunnin ajan.

Vuotele kaksi leipävuokaa (1,5l ) ja jaa taikina niihin. Peitä liinalla ja kohota vielä tunti. Paista 175-asteessa 45 minuuttia. 





Ei kommentteja: