perjantai 28. syyskuuta 2012

Omppopiirakat


Täytyy kyllä sanoa, että omenoiden kerääminen käy työstä. Pihallamme on neljä omenapuuta joten omenoita on kasseittain! 
Etsin hyvältä kuulostavan ohjeen johon tuli toffee-pähkinäseos ja päälle omenaseos. Tämä toffeeseos ei kuitenkaan onnistunut enkä tiedä mitä ihmettä oikein tein! Seos nimittäin kovettui ja loppujen lopuksi kaadoin koko mössön leivinpaperille ja sainkin sitten pähkinänugaata! No, aina ei voi onnistua. Ja piirakoista tuli hyvää ilman pähkinätoffeetakin, sillä piiraan sisälle tuleva voi ja sokeri karamellisoivat täytteen hyvin uunissa.













Omenapiirakka muffinssivuoassa

Pate Brisèe:
250g jauhoja
1tl suolaa
1 rkl sokeria
1 kananmuna
150g pehmeää voita, kuutiona
15ml jääkylmää vettä

Täyte:
3 omenaa
1tl kanelia
½ tl vaniljasokeria
3 ½ rkl sokeria
voita

1. Tee taikina: Sekoita jauhot, suola, sokeri, muna ja voi tasaiseksi. Lisää lopuksi jääkylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Pyöritä taikina palloksi ja kääri kelmuun. Anna olla jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

2. Laita uuni kuumenemaan 160-asteeseen. Kauli taikina ohueksi ja leikkaa sopivan kokoisia palasia muffinivuokiin (tai voit tehdä yhden ison piirakan, mutta tuplaa täytteen ainekset.) Jätä kuitenkin hieman taikinaa, jotta voit peittää piirakat sillä. Täytä omenatäytteellä ja leikkaa omenatäytteen pälle nokare voita. 

3. Kauli taikina ohueksi ja ota muotilla taikinasta palasia omenatäytteen päälle. Voitele munalla ja paista uunissa n.25 minuuttia tai kunnes piirakat ovat kauniin kullanruskeita. Tarjoa vaikka vaniljajätskin kera ja hunnuta tomusokerilla!

Ei kommentteja: